Wendy Roobol

Treur, Nederland! Rampliederen met Camerata Trajectina

  • Concerten en Voorstellingen
  • Media
Deel op Facebook

Met het vermaarde Utrechtse ensemble Camerata Trajectina mocht ik onlangs meewerken aan een cd met Rampliederen. Hoe toepasselijk en actueel in deze tijd! Liederen door de eeuwen heen over oorlogen, watersnoden, grote droogten, branden, insectenplagen en uiteraard de nodige epidemieën. We hebben wat meegemaakt de afgelopen eeuwen!
Dit project is onderdeel van een onderzoek van hoogleraar aan de Radbout Universiteit Lotte Jensen. Zij onderzoekt de sociale en maatschappelijke impact van rampen (al van voor corona) en hoe wij die als maatschappij verwerken. Ze stuitte daarbij op het fenomeen rampliederen, en kwam zodoende in contact met Camerata Trajectina, het historische, taalkundige en vooral ook muzikale geheugen van Nederland. De rampliederen hadden diverse functies, bijvoorbeeld die van het verspreiden van nieuws, maar het was ook een manier om met z’n allen gezellig zingend aan tafel zo’n gebeurtenis te verwerken. Ook waren er liedjes over rampspoed van eeuwen daarvoor, en die waren juist weer bedoeld als een methode om over de vaderlandse geschiedenis te leren.

De muziek op deze cd is erg divers, van een prachtige bewerking voor gambaconsort en zang van het bekende Flow My Tears van Dowland op een tekst van Lodestein over een overstroming tot aan een jaren ‘20- achtig duet in cabaretstijl. Een gezellig kamvuurliedje met gitaarbegeleiding tot een dramatisch stuk van Henk Badings voor piano en spreekstem over de watersnoodramp van ’53. Koralen over mislukte oogsten door droogten en polyfoon stuk van Sweelinck over een uitbraak van de pest. Met als een van de hoogtepunten een lied over Corona op een tekst van Ester Naomi Perquin op muziek van Willem Wanderer.
Ik ben bijzonder benieuwd naar het eindresutaat van onze noeste arbeid die we verrichtten in de mooie Zeeuwse Concertzaal. Eind mei hopen we de cd te presenteren, hopelijk met een live concert met echt publiek! Hou ook de website van Camerata Trajectina in de gaten voor meer info.