Wendy Roobol

3 t/m 15 oktober: Tournee naar Amerika met Camerata Trajectina: New Amsterdam en Rembrandt in New York en Boston

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Voor mijn eerste klus na mijn sabbatical moest ik direct weer mijn tas inpakken: samen met Nico van der Meel, Cassandra Luckhardt, Arjen Verhage en Saskia Coolen van Camerata Trajectina en historicus Jaap Jacobs reisde ik af naar New York, Yonkers, Albany, Poughkeepsie en Boston om twee verschillende programma’s te laten horen. In New York en omstreken speelden we een programma rondom New Amsterdam, wat nu het huidige New York is. Historicus Jaap Jacobs lardeerde het geheel met ooggetuigenverslagen uit de tijd dat New Amsterdam door de Nederlanders gesticht is. 

Rondlopend in New York vond ik het heel leuk om overal die Nederlandse historie terug te zien. Het zit hem in namen als Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem), allerlei straatnamen en pleinen met een Nederlandse oorsprong en de vele verwijzingen naar bijvoorbeeld Pieter Stuyvesant. Ook bij de bezoekers van onze concerten leeft dit verleden nog, hebben we gemerkt. Het programma werd zeer enthousiast ontvangen. 

In het Boston museum of Fine Arts speelden we een programma met muziek uit de tijd van Rembrandt, verwijzend naar de vele schilderijen van Rembrandt die ze in hun collectie hebben. Ook dit programma werd met veel enthousiasme onthaald. Mooi om te merken dat je op deze manier muziek en beeld met elkaar kunt verbinden en het daardoor meer gaat leven. 

 Tussen alle concerten en het reizen naar de verschillende steden door had ik ook nog wat tijd om een flinke bite uit The Big Apple te nemen. Ik was voor het eerst in de US, en heb mijn ogen uitgekeken in New York, waar we het grootste gedeelte van de tijd waren. Ik zag het Statue of Liberty, het indrukwekkende WTC monument, wandelde over de Brooklyn Bridge en door Chinatown en Little Italy, ging naar een Comedy Club en naar de Metropolitan Opera, bracht een hele dag door in Central Park en verkende de High Line. New York, ik ben nog niet klaar met jou!