Wendy Roobol

Toch nog! Johannes Passion met het Nederlands Bach Consort en Combattimento voor Zing Als Vanzelf

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Schaapachtig keken negen zangers elkaar aan na de repetitie met het orkest voor de Johannes Passion. Gebeurt dit echt, een Johannes Passion in de passietijd van 2021, tijdens de aanloop van de derde Coronagolf? Ja, echt! Ik heb de enorme mazzel een van die negen zangers te zijn, en zodoende toch geen passieloos jaar te hebben. Maar hoe kan dat?

Mijn dierbare collega Bert van der Wetering is naast een prachtige solo zanger ook een succesvol muzikaal ondernemer. In de eerste Coronagolf in maart 2020 begon hij met wekelijkse zangsessies via Zoom op zaterdagochtend waar iedereen die maar wil zich voor kan inschrijven. Zomaar, in de veiligheid van je eigen omgeving. Gratis, gewoon om mensen in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken. Van zingen word je blij, het is gezond (al willen sommigen ons anders doen geloven), het verhoogt je weerstand, het verbetert je ademhaling en je maakt er nieuwe hersenverbindingen mee aan. Geen wonder dat velen de weg wisten te vinden naar zijn zaterdagochtendsessies, die hij nog altijd wekelijk geeft. Uit die sessies bleek veel enthousiasme voor het zingen van koralen, en daarom bedacht Bert een lesprogramma rondom de Johannes passion van Bach. Nu vele amateurzangers hun geliefde uitvoering van de Matthaus of Johannes moeten missen, bleek dit een welkom idee. Binnen een mum van tijd hadden zich honderden zangers aangemeld. Een deel van die zangers (zo’n 800) maken ook een eigen opname van de koralen die ze insturen. Een ander deel volgt het lesprogramma, en een ander deel heeft kaartjes gekocht voor de stream die op goede vrijdag uitgezonden wordt.

En daar komt het Nederlands Bach Consort om de hoek kijken. Onlangs richtten eveneens zeer dierbare collega’s sopraan Heleen Koele en countertenor Sytse Buwalda dit ensemble met acht zangers uit de omgeving van Zwolle op Er stond een hele tournee met Johannesen geprogrammeerd, maar die zijn om de welbekend reden geannuleerd. Het project van Bert, die zelf ook in dit ensemble zingt bleek een mooi alternatief, en aldus nemen we in de mooie kerk van Steenwijk op twee avonden een integraal concert van de Johannes passion. Gewoon als een echt concert, maar dan zonder publiek en met camera’s. Aanvankelijk was ik ingevlogen als reserve sopraan, maar het bleek zo lekker te zijn met drie sopranen dat ik toch mee doe met de opnames.
De opnames met koralen van de mensen die die serie lessen bij Bert hebben gevolgd worden gemixt met onze opnames, en op goede vrijdag 2 april om 20.00 uur wordt deze stream uitgezonden.

Je kunt je nog opgeven voor de serie lessen, alleen is het insturen van filmpjes niet meer mogelijk.

Kijk voor meer info op: www.zingalsvanzelf.nl