Wendy Roobol

Toch nog een Matthaus in coronatijd: De Digitale Meezing Matthaus

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Het Covid-19 Virus heeft in een klap alle passieconcerten in heel Nederland uit de agenda’s geveegd van musici. Zowel gepassioneerde amateurs als professionele zangers en instrumentalisten kijken altijd enorm uit naar deze periode en het was dan ook een enorme schok dat al deze concerten geen doorgang konden vinden. Bovendien verdienen veel professionele musici (waaronder ikzelf) een substantieel dele van hun jaarinkomen juist in die periode.
Berend Stumphius, cellist en dirigent kreeg tijdens een nacht piekeren het briljante idee om toch nog een Matthaus Passion te laten klinken, maar dan digitaal. Enerzijds om professionele musici toch nog een beetje geld te laten verdienen, anderzijds om Nederland toch nog een beetje “passiegevoel” mee te geven. Hij maakte een projectplan en een campagnefilmpje, presenteerde dat op de donatiepagina Voordekunst en zocht musici die met hem mee wilde doen. Ook ik kwam in deze groep terecht, en zo stond ik uiteindelijk met een koptelefoontje op in mijn eigen huiskamer een opname te maken van de sopraanpartijen van alle koralen en enkele koren uit de Matthaus passion.  De continuo partij was een dag eerder ingespeeld en dat was mijn referentie.
Vervolgens stuurde ik de audio- en video opname op en is daar op kunstige wijze een samenvoegsel van gemaakt met alle ingezongen en gespeelde partijen.
Enthousiaste amateurzangers, die veelal hun eigen passie in het water hadden zien vallen konden doneren en op die manier ook meezingen op de opname van deze Digitale Matthaus Passion die op Goede Vrijdag online is gezet. Zij zongen dus met de opname mee die door de professionele musici gemaakt is en namen dat op op beeld en in geluid. Ook hun bijdrages zijn verwerkt in het uiteindelijke filmpje. Hierboven het resultaat van het openingskoor.
Het was geweldig om betrokken te zijn bij dit project, ik vind het fantastisch dat dit zo snel van de grond is gekomen en dat zovelen hebben gedoneerd om dit project financieel haalbaar te maken. Het streefbedrag op Voordekunst is gehaald en daardoor konden alle meewerkende professionals toch nog een factuur sturen in deze tijd! Dank aan iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan dit project!

Hopelijk kunnen we volgens jaar weer “in het echt” een Matthaus of Johannes passie uitvoeren en beluisteren! Maar ik weet zeker dat ik deze ook nooit meer zal vergeten!