Wendy Roobol

Storm & Drang: de nieuwe productie van Opera Nijetrijne

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Nadat vorig jaar de voorstelling Expeditie op Drift voor het 20-jarig jubileum van Opera Nijetrijne afgelast moest worden vanwege corona, was natuurlijk de grote vraag of het dit jaar wel zou kunnen en mogen, een voorstelling geven in de buitenlucht met na afloop een uitgebreid diner. Gelukkig gaat de culturele sector weer open, en mogen er -welliswaar met beperkingen- weer voorstellingen en evenementen plaatsvinden in augustus.
Al gauw bleek dat het erg zonde was om de voorstelling Expeditie op Drift zo te moeten aanpassen dat het coronaproof uitgevoerd kon worden, en dus is besloten om die voorstelling uit te stellen tot de zomer van 2022. In plaats daarvan is een volledig nieuwe voorstelling gemaakt, uiteraard met knipogen naar de coronacrisis en het gebrek aan huidcontact. Als uitgangspunt is de opera La Fideltà Premiata van Joseph Haydn gebruikt, maar zoals altijd in Nijetrijne is het stuk bewerkt door onze muzikaal leider Vaughan Schlepp, hertaler Alice Zwolschen en regisseur Nynke van den Bergh. We hebben de eerste snuffelsessie al gehad, en het belooft weer een groot feest te worden.

Opera Nijetrijne voert sinds 2001 jaarlijks een in het Nederlands hertaalde, vaak onbekende, komische 18e eeuwse opera in de openlucht op. In lustrumjaren wordt bij uitzondering voor bekende werken gekozen.
De stukken zijn humoristisch en muzikaal interessant, het libretto goed te volgen door de hertaling in hedendaags Nederlands, het landschap overweldigend en de verzorging rijkelijk en gastvrij.
De voorstellingen vinden plaats in Nijetrijne, in het natuurgebied De Rottige Meente op de grens van Friesland en Overijssel. Het operaterrein is gelegen aan het riviertje de Scheene en is slechts bereikbaar langs een bijzonder wandelpad door het laagveengebied. De voorstellingen worden besloten met een heerlijke, ter plekke bereide zomerse maaltijd.
De in het Nederlands gezongen voorstellingen zijn aantrekkelijk voor een breed publiek, voor kenners en niet-kenners, voor jong en oud.

Dit jaar wordt mijn 7e productie bij Opera Nijetrijne, en het is iets waar ik altijd enorm naar uitkijk. Ik heb er al prachtige rollen mogen zingen in de meest bizarre omstandigheden. In mijn laatste productie zwom ik als de waternimpf Alcina bijna de hele voorstelling rond in de rivier De Scheene. De gastvrijheid van producente Yvon Schepers en Frits van Servellen is hartverwarmend voor zowel alle medewerkers als het publiek. Opera Nijetrijne is inmiddels een begrip en dat is niet voor niks. De voorstellingen zijn altijd ruim van tevoren uitverkocht, dus mocht je deze voorstelling willen zien, raad ik je aan om je op de wachtlijst te laten zetten of de ruilservice in de gaten te houden.
Volgend jaar ben ik weer van de partij als we de uitgestelde productie van vorig jaar gaan uitvoeren. Maar eerst wordt het dit jaar genieten geblazen met de productie Storm in Drang!

Medewerkers:
Elvire Beekhuizen, Amaranta
Wendy Roobol, Nerina
Rosina Fabius, Celia
Mitch Raemaekers, Fileno
Joke Martens, Perruchetto
Pieter Hendriks, Melibeo
Vaughan Schlepp, muzikale leiding en arrangementen
Alice Zwolschen, libretto en hertaling
Nynke van den Bergh, regisseur
Sanne Puijk, vormgeving

en vele anderen

Data: 17,19,20,21,22,24,26,27,28 en 29 augustus in Natuurgebied De Rottige Meente

Voor meer info: www.operanijetrijne.nl