Wendy Roobol

Release Rampliederen cd met Camerata Trajectina: Treur, Nederland!

  • Nieuws
  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Op zaterdag 29 mei was het dan zover: De release van de cd met Rampliederen door de eeuwen heen van Camerata Trajectina waar ik ook mijn bijdrage aan mocht leveren.
Als mensen door een ramp worden getroffen, zoeken ze vaak troost. Er is een lange traditie van rampliederen: door samen te zingen zochten mensen steun bij elkaar.
Lotte Jensen, hoogleraar Neerlandistiek aan de Radbouduniversiteit doet onderzoek naar de verwerking van rampen in Nederland  en stuitte hierbij op liederen over branden, overstromingen, droogte en insectenplagen. Samen met haar brengen wij de traditie van het Nederlandstalige ramplied tot leven.
Over de pest en over corona, over de sint-Elisabethsvloed in 1421 en over de Watersnood 1953: zingen over rampen is van alle tijden. Camerata Trajectina is in deze liederen gedoken en heeft een fascinerend overzicht gemaakt. Stichtelijke teksten op psalm-melodieën maar ook cabareteske liederen uit de jaren 20. Een expressief melodrama van Hendrik Badings en bezwerende koralen uit de Evangelische Liedbundel uit 1806.
De functies van deze teksten zijn divers; om zondebesef op te roepen of als nieuwsvoorziening, voor scholing van jongelingen of voor fondsenwerving. In dit programma krijgen we inzicht in de manier waarop men in Nederland omging met grote natuurrampen en welke troostende en samenbindende rol muziek hierbij had.
Met een livestream vanuit de St. Aegtenkapel in Amersfoort vierden we de release, waarbij het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de Deltacommissaris van Nederland. Watersnoden worden er immers ook veelvuldig bezongen op deze cd.
In het najaar zullen nog enkele concerten volgen met dit programma, en natuurlijk kun je de cd bestellen. Kijk voor meer info op: www.camerata-trajectina.nl