Wendy Roobol

Mozarts allermooiste concertaria: Ch’io mi schordi di te?...Non temer, amato bene, KV 505

  • Nieuws
  • Media
Deel op Facebook

Tenminste, dat vind ik dan….;-)

Onlangs kwam een langgekoesterde wens in vervulling: een opname maken van deze aria die ik al jaren op mijn repertoire heb staan en die me altijd heel dierbaar is gebleven. Voor mij is dit Mozart Pur Sang: dramatiek, tederheid, geraffineerde melodieën, verfijning, vol van kleur en wonderschone harmonieën.
Hij schreef deze aria als afscheidscadeau voor Nancy Storace, een beroemde zangeres, maar ook zeer dierbare vriendin van Wolfgang die na een hele tijd in Wenen voor het Burgtheater te hebben gewerkt terug ging naar haar geboortestad Londen. Ze zong het op haar afscheidsconcert, en Mozart speelde de solo pianopartij. “Für Nancy Storace und mich” schreef hij trots in de partituur.

Deze aria heb ik verwerkt in het programma Mozarts Mooie Meiden, een vrolijke pastiche met brieven, monologen, liederen, aria’s en instrumentale muziek rond vier vrouwen in Mozarts muziek en leven.

Wat deed de nobele prinses Caroline uit Den Haag om het leven van Mozart te redden, en hoe bedankte hij haar daarvoor? Waarom wilde de prima donna Francesca Adriana Gabrieli de beroemde rozen-aria uit Le Nozze di Figaro niet zingen bij de reprise van deze opera in Wenen? Hoe werd dit opgelost? En voor wie werd de mooiste concertaria aller tijden geschreven en vooral: waarom? Daar komt u achter in dit concert!

Sopraan Wendy Roobol en fortepianiste Ursula Dütschler brengen samen met een strijkersensemble een vrolijke pastiche met instrumentale stukken, liederen en concertaria’s van Mozart. Zij portretteren, door middel van muziek en teksten, vier van de ‘mooie meiden’ waar Mozart een stukje van zijn talent aan heeft gewijd.
Wendy voelt zich met haar soepele, warme stem en haar voorliefde voor de combinatie zingen met acteren als een vis in het water in deze muziek en in dit theatrale programma. Ursula Dütschler en de musici van het strijkkwartet geven de muziek van Mozart op virtuoze wijze klank en kleur, terwijl de prachtige kostuums van Monique Bolwerk dit concert Plus helemaal af maken.

Bent u geïnteresseerd in het boeken van dit programma? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen en de mogelijkheden te bespreken!