Wendy Roobol

MonteverdiXL festival: Moord en Brand op 9 & 10 maart 2019 in Amersfoort

  • Concerten en Voorstellingen
  • Le Nuove Musiche
Deel op Facebook

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 vindt de vierde editie plaats van Festival Monteverdi XL. Amersfoort staat dan in het teken van de beroemde Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643): op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten. Hoofdrolspelers zijn de fameuze barokensembles Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld en het Oostenrijke Ars Antiqua Austria, dat voor het eerst zijn opwachting maakt in het festival. Samen zullen zij Monteverdi’s opera-thriller Il combattimento di Tancredi e Clorindauitvoeren in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Traditiegetrouw sluiten we het festival af met Monteverdi Meets Jazz, het slotconcert waarin Monteverdi’s noten een ‘jazzy touch’ krijgen met niemand minder dan de kersverse Buma Boy Edgarprijswinnaar Jasper van ’t Hof op de piano en jazzzangeres Greetje Bijma. Thema in de komende editie is Moord & Brand!
Maar Festival Monteverdi XL 2019 is meer dan alleen Moord & Brand! Naast veel muziek is er een Italiaans buffet en wijnproeverij, er zijn lezingen, workshops & masterclasses en een koffieconcert op de zondagochtend. Traditiegetrouw maken we op zondagmiddag een muzikale stadswandeling door het centrum van Amersfoort, met korte concertjes uitgevoerd door jonge baroktalenten. Met de kleintjes kunt u weer naar Zandfoort aan de Eem voor een vrolijke kindervoorstelling door Opera Dolleboelja.

Moord & Brand – een lesje geschiedenis
De levensjaren van Monteverdi (1567-1643) lopen welhaast parallel aan die van de 80-jarige oorlog (1568-1648). In de poëtische teksten van Monteverdi staan veel prachtige metaforen over het vuur in de liefde: hoe verwarmend maar ook hoe dodelijk die kan zijn. De verbinding met de Nederlandse wordingsgeschiedenis is hiermee snel gelegd: Nederland staat in brand, de oorlog met Spanje verscheurt het land. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, in 1547 geboren in Amersfoort en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, wordt op 13 mei 1619 vermoord. Dat is volgend jaar precies 400 jaar geleden. Festival Monteverdi XL 2019 staat daarom in het teken van moord, brand, Van Oldenbarnevelt, Amersfoort en natuurlijk de prachtige muziek van Monteverdi!

Voor meer info, zoals het volledige programma, check www.monteverdixl.com