Wendy Roobol

Mijn eerste solo cd: Maria, dolce Maria

  • Media
  • Nieuws
Deel op Facebook

Het is de droom van de meeste musici: een solocd opnemen met repertoire dat je lief is. En die van mij komt uit, de droom en de solocd!

Op 18, 29 en 31 mei 2018 stond ik achter de opname microfoon in de dorpskerk van Mijnsheerenland, geliefd om zijn prachtige akoestiek. Tonmeister Peter Arts zat achter de knoppen in zijn opname bus en mijn “partners in crime” waren luitist Arjen Verhage, gambiste Cassandra Luckhardt en klavecinist/organist Krijn Koetsveld.
Het was niet de eerste keer dat ik met deze mensen een cd opname deed, want met het ensemble Le Nuove Musiche, waar Krijn artistiek leider van is en Arjen en Cassandra continuo spelen namen we alle negen madrigaalboeken van Claudio Monteverdi op.
Maar nu stond ik daar dus als enige zangeres, wat wel een ander gevoel is dan dat je daar tussen nog vier of meer collega zangers staat. Spannend, confronterend, en ontzettend leuk en leerzaam!

Het repertoire van deze cd is allemaal 17e eeuwse muziek voor een zangstem en basso continuo over Maria, de heilige maagd.  
Het idee voor deze cd met dit repertoire en thema werd geboren toen ik met Arjen een jaar of twee geleden een concert gaf met allemaal Mariamuziek in de Hasseltse Kapel in Tilburg voor de opening van Meimaand Mariamaand. Ik vertelde het levensverhaal van Maria aan de hand van muziek en teksten, en probeerde op die manier ook te zoeken naar een antwoord op de vraag waarom Maria nog steeds zoveel betekent voor veel mensen, ook al is de ontkerkelijking in volle gang. De figuur van Maria als symbool voor troost, mildheid, bescherming en het vrouwelijk is blijkbaar iets waar mensen behoefte aan hebben en ikzelf ben ook erg geboeid door deze vragen en thema’s. Tel daar dan bij op dat de muziek uit de 17e eeuw me na aan het hart ligt en dat je een stel fantastische continuospelers om je heen hebt die naast goede musici ook goede vrienden zijn en de wens om een cd te maken is compleet.
Brilliant Classics, bij wie ook alle cd’s met Monteverdi madrigalen zijn uitgegeven zag wel wat in het plan en nam de productie op zich.

Ook op deze cd vertel ik het levensverhaal van Maria door middel van muziek die op een bepaald moment in haar leven past. Sommige muziek is liturgisch, wat wil zeggen dat het in de context van een kerkdienst of mis past, maar er zitten ook meer verhalende stukken bij, en odes aan de moeder der moeders. Allemaal hebben ze gemeen dat ze voor sopraan en een of meerdere continuo-instrumenten zijn. Geen groot koor en orkest dus, maar heel intiem: een zangstem en een paar basinstrumenten.

Als je een cd of concertprogramma over Maria maakt mogen bepaalde stukken niet ontbreken. Ik wilde er heel graag een Magnificat (de lofzang van Maria) op hebben en een Stabat Mater. En uiteraard een Ave Maria. Er zijn tientallen, zo niet honderden componisten uit alle tijden geweest die deze beroemde teksten op muziek hebben gezet. Maar vaak zijn de bezettingen van deze stukken heel uitgebreid, met meerderde zangsolisten, een koor, een orkest of op zijn minst een stel strijkers.
Het bleek flink zoeken naar toonzettingen van deze teksten voor onze bezetting. Maar we (en dan vooral Arjen) hebben ze gevonden, en ze zijn uniek in hun soort.
Van sommige stukken bestonden geen moderne uitgaven, alleen heel lastig te lezen oude geschriften: facsimilae. Arjen heeft uren gepuzzeld en deze stukken in moderne notatie uitgewerkt.
Andere stukken zijn zelden of nooit eerder op cd uitgebracht, en wij hebben dus de primeur van deze stukken, zoals het Ave Maria en het Sub Tuum Praesidium van Gletle.

De definitieve tracklist va de cd blijft nog even een verrassing. :-) Een heel klein voorproefje kun je horen en zien in de bijlage, een fragment uit Regina Caeli van Francesca Caccini.
De planning is dat de cd in het voorjaar uitkomt. Mocht je je alvast willen verzekeren van een exemplaar, stuur me dan een mailtje, dan zet ik je naam op de intekenlijst. Zodra er nieuws is, stuur ik een update!