Wendy Roobol

Met Tranen Langs Haar Wangen: Stabat Mater van Boccherini in NTR Avondconcert op Radio 4 en Livestream vanuit de St. Aegtenkapel

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Het had het corona-alternatief voor de Passietijd moeten worden: het project Met tranen langs haar wangen, rond het schitterende Stabat Mater van Luigi Boccherini voor sopraan en strijkkwintet, met Camerata Delft, sopraan Wendy Roobol en acteur Marc Krone.
Helaas zijn we ingehaald door de actualiteit en mogen er nog altijd geen liveconcerten gegeven worden. We hebben moeten besluiten de tournee naar maart 2022 te verplaatsen. Ook de Passietijd van 2021 zal aan ons voorbijgaan zonder bijbehorende Passieconcerten in mooie zalen en kerken.

Maar: we gaan toch spelen! Een uitzending op radio 4 op 23 maart, en een video-concert op 30 maart. Kijkt en luister je mee?

Het video-concert, vanuit de sfeervolle Aegtenkapel in Amersfoort, is live mee te beleven op dinsdag 30 maart 2021 vanaf 20.30u.
Tickets verkrijgbaar via de website van de Aegtenkapel. (regulier ticket: € 10, huiskamerticket € 15)
Voordeel 1:  als u ver weg van Amersfoort woont, kunt u er toch 'bij' zijn, vanuit uw spreekwoordelijke luie stoel
Voordeel 2:  als u verhinderd bent op 30 maart, kunt u het concert meebeleven op een tijd die u beter uitkomt; de link die u met uw ticket koopt, blijft twee weken geldig, dus t/m dinsdag 13 april.
Een week eerder, op dinsdag 23 maart, wordt het concert uitgezonden op radio 4 in het programma Avondconcert van de ntr vanaf 20.00u.

‘Wreedheid heeft haar hart gebroken’…
Met tranen langs haar wangen verklankt het verdriet van de moeder, staande naast het kruis waaraan haar zoon gehangen is.
Vele componisten hebben, door de eeuwen heen, de oorspronkelijke, 13e eeuwse tekst van het Stabat Mater op muziek gezet. Camerata Delft speelt de versie voor sopraan en strijkkwintet van de laat 18e eeuwse Luigi Boccherini. De muziek van Boccherini is tegelijkertijd schrijnend en bijzonder troostrijk, tegelijkertijd ‘Italiaans’ frivool en bijzonder contemplatief. Boccherini, zelf virtuoos cellist, wordt beschouwd als de uitvinder van het strijkkwintet. Zijn kwintetten hebben meestal twee cellopartijen, maar in dit geval is er een toegevoegde contrabas, die het geheel diepte en melancholie geeft.
De titel Met tranen langs haar wangen komt uit de poëtische vertaling van Willem Wilmink, maar speciaal voor ons project schreef acteur en regisseur Marc Krone een nieuwe Nederlandse hertaling, die de luisteraar direct meeneemt in het rauwe verdriet van een moeder om het lot van haar gedode kind. 'Wreedheid heeft haar hart gebroken' - Hoe wreed is het, dat uit de meest ondenkbare pijn die een moeder kan treffen de mooiste, meest hemelse muziek voortkomt …
Het Stabat Mater wordt in deze voorstelling voorafgegaan door het aangrijpende korte stuk Psalom van Arvo Pärt. De strijkers van ensemble Camerata Delft, specialisten in oude èn nieuwe muziek, spelen op historische instrumenten met darmsnaren, in een stemming (430Hz) die in Boccherini’s tijd gebruikelijk was maar die ook de muziek van Pärt een extra rouwrandje geeft.

Uitvoerenden:
Wendy Roobol, sopraan
Quirine van Hoek, viool
Ana Vasic, viool
Ruben Sanderse, altviool
Lotte Beukman, cello
Hendrik-Jan Wolfert, contrabas
Marc Krone, teksten, stemacteur

Waarom is de livestream niet gratis?
Veel livestream-concerten worden gratis aangeboden. Dit zou de indruk kunnen wekken dat er geen kosten aan zijn verbonden. Niets is echter minder waar!
De musici moeten minstens zoveel repeteren als voor een concert met publiek,  de locatie moet gehuurd, evenals de camera- en geluidstechnici, en er zijn geen publieksinkomsten.
Orkesten, ensembles en concertzalen die structureel gesubsidieerd worden, bieden de livestreams gratis aan om 'iets terug te kunnen doen' voor het subsidiegeld dat ze ontvangen, en waarmee ze blijkbaar de kosten kunnen dekken. Voor ons en vele andere kleine ensembles geldt dit niet! Wij hebben gelukkig een aantal fondsen bereid gevonden om een deel van de kosten van dit project op zich te nemen, maar zij doen dit -terecht- op voorwaarde dat we ook eigen inkomsten genereren, wat we doen met de kaartverkoop voor dit video-concert. Wij hopen dus dat u massaal kijkt, en beloven u alvast dat  waar krijgt voor uw geld!

Wij hopen u blij te maken met deze bijdrage aan het momenteel cultureel heel koude landschap, en staan uiteraard te trappelen om weer live voor u te mogen optreden ... na de zomer???

*Met dank aan:
Kf Hein fonds
stichting Zabawas
Elise Mathilde fonds
Gravin van Bylandtstichting
Prins Bernard Cultuurfonds