Wendy Roobol

Lovende recensie voor Maria, Dolce Maria in AD/De Gelderlander: 'Zoete Maria’ van Wendy Roobol smaakt zeker naar meer

  • Media
  • CD bestellen
Deel op Facebook

In het Ad/de Gelderlander verscheen een prachtige recensie van mijn cd:

"Zoete Maria" van Wendy Roobol smaakt zeker naar meer

Devotie voor Maria, de moeder van Jezus, heeft een stortvloed aan zangrepertoire opgeleverd. Vanaf het gregoriaans uit de middeleeuwen tot de muziek van nu, zoals het mierzoete Ave Maria van Maria Parkinson. Het goed aan de weg timmerende label Brilliant Classics uit Leeuwarden richt zich met het album Maria, Dolce Maria (‘Maria, zoete Maria’) op werken voor sopraan uit de vroege barok, zeg maar de periode 1600-1650.

Natuurlijk ontbreekt Monteverdi, een van de beroemdste componisten uit die tijd, niet. Van de Venetiaanse meester klinken delen uit de collecties Selva morale et spirituale (‘Moreel en geestelijk woud’) en Seconda raccolta de canti sacri (‘Tweede verzameling van geestelijke gezangen’) en wel zijn Il Pianto della Madonna (‘De traan van Onze Lieve Vrouw’) en Salve, O Regina (‘Gegroet, o koningin’). Maar mijn aandacht gaat eerst uit naar de overige onderdelen van dit recital. Want hoe vaak krijg je nu Mariamuziek van Gletle, Kapsberger of Sances te horen?

Liefdesbetuiging
Voor de sopraan Wendy Roobol (1981) is Maria, Dolce Maria haar debuutalbum. Zij opent met Caccini. Aha, denk je dan: een bekende binnenkomer. Dus niet. De zangeres laat het veel gezongen ‘Ave Maria van Giulio Caccini’ - dat in feite van de in 1973 overleden Rus Vavilov is - (terecht) links liggen en kiest voor de persoonlijke liefdesbetuiging aan de Moeder Gods van Francesco Caccini.

Roobol zingt het op een onopgesmukte en toch heel intense manier. Arjen Verhage begeleidt haar met sfeervol spel op de theorbe (grote luit).

Volks
Van Böddecker klinkt een Magnificat (‘Lofzang van Maria’) en daarin laat de sopraan ook haar coloratuurmogelijkheden horen. Verrassend is het daarna geprogrammeerde kerstlied Natus est Jesus (‘Geboren is Jezus’). Hierin duikt de ooit zo populaire volkse melodie Joseph, lieber Joseph mein op.

Halverwege het recital verzorgt Krijn Koetsveld een mooi intermezzo op klavecimbel met de Negende toccata van Frescobaldi. Het vormt de perfecte inleiding voor het Canzonetta van Merula. Een intiem wiegenlied waarin de monotone klanken van de theorbe voor een ‘rocking’ ondergrond zorgen.

Wat een spanning wordt hier opgebouwd wanneer de tekst vooruitblikt op de ellende en vernedering van de doornenkroon en de steek met de lans, die de kleine baby Jezus later te verduren zal krijgen.

Beladenheid
In het Sancta Maria, een van Kapsbergers motetten, wordt Maria op intense wijze opgeroepen op te komen voor alle ‘heilige vrouwen’. Sances’ Stabat Mater (‘De moeder stond bedroefd’) focust op Maria op de sterfplek van haar Zoon. Het is met tien minuten het langste stuk van de cd en komt door Roobols emotionele voordracht behoorlijk binnen in al zijn beladenheid. De korte trillers van de zangeres zijn subliem, terwijl het orgel weldadig mengt met de viola da gamba van Cassandra Luckhardt.

Ook de nog dramatischer meditaties van Monteverdi komen niets tekort. Chapeau dus voor dit hoogst originele recital boordevol Mariaklanken.

Maarten-Jan Dongelmans 20-11-19