Wendy Roobol

Le Nuove Musiche: CD opnames van alle madrigaal boeken van Claudio Monteverdi afgerond!

  • Nieuws
  • Media
  • Le Nuove Musiche
Deel op Facebook

Vijf jaar geleden begon ik met vier medezangers en een klavecinist/dirigent een nieuw avontuur. Alle 9 boeken met madrigalen van Claudio Monteverdi moesten worden opgenomen voor het platenlabel Briljant Classics, en Monteverdikenner Krijn Koetsveld werd gevraagd om dat huzarenstukje op zich te nemen. Krijn is iemand die vooral in mogelijkheden denkt en de beren op de weg zo gauw mogelijk opruimt, en dus zocht hij vijf zangers bij elkaar waarvan hij het gevoel had dat dat zou kunnen klikken, zowel qua stemmen als qua persoonlijkheden. Twee sopranen, een countertenor, een tenor en een bas.
Ik had de eer een van die twee sopranen te zijn. Nu had ik niet zo vreselijk veel ervaring met het zingen van Monteverdi, maar wel met oude muziek in het algemeen. Toen we met deze groep zangers voor het eerst bij elkaar kwamen en het voor het eerst het eerste stuk uit Boek 2 zongen was ik meteen verkocht.
En zo stonden sopraan Jennifer van der Hart, alt Hugo Naessens, tenor Falco van Loon en bas Bas Ramselaar en ik in september 2013 voor het eerst met z’n vijven achter een stel opname microfoons om Boek 2 op te nemen. Artistiek leider Krijn leidde ons er er doorheen, stuurde bij, motiveerde en dirigeerde op plekken waar dat even handig was. Opnameleider Peter Arts nam elke noot op en voorzag ons van de nodige feedback. Luitist Arjen Verhage en gambist Cassandra Luckhart hebben zich als onze vaste continuospelers ook onmisbaar gemaakt.

Op 2 november 2017 namen we de allerlaatste noten op van het project. 9 boeken, 13 cd’s 203 madrigalen. Jemig, was ben ik trots dat we dat gefikst hebben! Want het is niet zomaar iets, zoveel studie-, repetitie-, en opname-uren met elkaar doorbrengen en dan tot zo’n resultaat komen. Inmiddels zijn alle cd’s los verschenen en over niet al te lange tijd zullen ze ook in een verzamelbox uitkomen.

Overal ter wereld is hij te verkrijgen via Amazon, Bol.com, Spotify, iTunes en via de site van Brilliant Classics. Ook via ons, Le Nuove Musiche is hij via de contactpagina te koop.
De recensies zijn laaiend enthousiast: een 10 in Luister, 5 sterren in De Volkskrant en vele andere muziektijdschriften bejubelen de muzikaliteit, de klank en het stijlbesef van Le Nuove Musiche. Lees hier maar….

Een beetje melancholisch zijn we wel, nu dit enorme project afgelopen is. Maar gelukkig zijn er alweer een heleboel mooie nieuwe plannen met Le Nuove Musiche: opnames, voorstellingen, concerten en natuurlijk het MonteverdiXL festival. Dus hou onze website in de gaten! En luister in de tussentijd vooral naar onze cd’s.

Hier een leuk filmpje over "The Making Of...." Monteverdi XL: Alle madrigalen op cd