Wendy Roobol

Inspiratie

  • Inspiratie
Deel op Facebook

Inspiratie:zelfst. naamw. (v), afkomstig van het latijnse Inspiratio
Betekenissen: inblazing, bezieling, (goddelijke) ingeving.

Dit is wat het woordenboek schrijft over het woord inspiratie. Het bestaat uit twee delen: in en spirare. Spirare betekent in het Latijn blazen of ademen. Inspirare betekent dus zoveel als inademen, of inblazen. Iets waar we als mens, en zeker als zanger niet zonder kunnen: de adem!
Maar we herkennen ook het woord Spiritus, wat geest of ziel betekent. Combineer je nu beide betekenissen van inspiratie, zeg je eigenlijk dat iets “ziel ingeblazen wordt”. En dat is precies wat kunstenaars doen.
Een derde betekenis die wordt toegekend aan het woord Inspiratie is ingeving, al dan niet afkomstig van God.
Kunstenaars, en dat kunnen musici zijn, maar natuurlijk ook schrijvers, beeldend kunstenaars, acteurs en nog veel meer, zijn mensen die een ingeving hebben en dat idee met gevoel weten om te zetten in muziek, beelden, schilderijen, literatuur, poëzie, beweging of spel.

Als je aan een geïnspireerd mens denkt, zie je meestal iemand voor je die enthousiast, vol vuur, gedreven en geestdriftig is in wat hij doet en vertelt. Geïnspireerde mensen kunnen door hun eigen bezieling anderen inspireren.

Maar waar haal je die inspiratie vandaan? Overal en nergens! Ik vind het in de kunst, maar ook in de natuur, in sport en in interactie tussen mensen. Soms is het groots en meeslepend, vaak is het ook iets kleins. Een filmpje dat je ziet, een foto, een boek of een gedicht dat je leest, een stuk muziek dat je net hoorde. Alles is mogelijk! Het kan grappig zijn, mooi, origineel maar ook pijnlijk en confronterend. In elk geval raakt het iets bij je, en doet het je wellicht extra nadenken over iets. Het geeft waarde en kleur aan je leven.

Ik wil op deze website graag een verzamelplaats maken voor inspirerende zaken. Een soort “inspiratiehoek” waar je af en toe kunt een kijkje kunt nemen om je te laten verrassen of ontroeren. Een plek waar je dingen ziet die je wellicht aanzetten tot het bedenken en/of maken van iets nieuws. Kortom: waar je kleine stukjes inspiratie kunt vinden. En ik denk dat het met inspiratie net zo werkt als met geluk en liefde: als je het deelt, wordt het alleen maar meer. Zelf zal ik met enige regelmaat dingen posten die ik tegenkom en waar ik door geïnspireerd word. Heb jij ook een suggestie? Laat het me dan vooral weten! Mail jouw inspiratiebron naar wendy@wendyroobol.com en ik deel het op de inspiratiepagina op mijn website. Alles kan, alles mag. Er is maar een regel: Het delen moet onbaatzuchtig zijn, dus geen PR of andere vormen van reclame. Hoe inspirerend je eigen concert of voorstelling dan ook kan zijn ;-)

Alvast heel veel dank!