Wendy Roobol

Geannuleerd: Arianna: de verloren gegane opera van Monteverdi in een nieuwe versie

  • Concerten en Voorstellingen
  • Le Nuove Musiche
Deel op Facebook

Helaas zijn de voorstellingen zoals die nu gepland stonden in mei en november komen te vervallen vanwege de Coronacrisis. Er wordt gezicht naar nieuwe uitvoeringsmogelijkheden in het volgende seizoen.

Met Le Nuove Musiche zouden we het liefst elke noot die Claudio Monteverdi in zijn lange leven heeft geschreven willen uitvoeren en opnemen. Helaas gaat dat, al zouden we al het geld en alle tijd van de wereld hebben, niet lukken. Een groot deel van de noten van is verloren gegaan, zo ook dat van de opera Arianna. Het libretto is wel bewaard gebleven en daarnaast is één stuk gespaard gebleven van de vergetelheid: het beroemde Lamento d’Arianna waarin zij haar lot betreurt. Van dat stuk, dat erg populair was in die tijd, heeft Monteverdi zelf een vijfstemmige madrigaalversie gemaakt. En er bestaat ook een religieuze variant van dit stuk: De Pianto della Madonna, over Maria die de dood van haar zoon Jezus beweent. Je kunt het beluisteren op mijn cd Maria, Dolce Maria, waar het natuurlijk niet op kon ontbreken!

Maar ondanks dat de opera Arianna niet bewaard is gebleven, gaan we het toch uitvoeren! We hebben een nieuwe versie gemaakt, waarin we alle onderdelen gebruiken die bewaard zijn gebleven, dus de noten van het Lamento en de tekst. Maar daarnaast worden ook andere noten van Monteverdi toegevoegd, noten van Monteverdi bewerkt door componist Florian Magnus Maier en zullen we ook nieuwe muziek van Florian horen. Wat is er met Arianna gebeurd nadat Theseus haar heeft achtergelaten op het eiland Naxos, nadat zij hem nota bene heeft gered van de Minotaurus in dat labyrint? Heeft Theseus spijt?

Het belooft een hele bijzondere productie te worden, waarin schijnbare tegenstellingen samenkomen: barokmuziek met hedendaagse muziek, westerse en oosterse muziek, echte zangers en acteurs met poppenspel, ensemblezang en solozang.

De regie is in handen van Sybrand van der Werff, de kostuums worden gemaakt door Sanne Puijk, de zangers zijn Jennifer van der Hart, Tobias Segura Peralta, Falco van Loon, Matthew Baker en ikzelf. De muzikale leiding is uiteraard in handen van Krijn Koetsveld. Verder doen naast ons vaste Le Nuove Musiche continuo Arjen Verhage en Cassandra Luckhardt ook nog een aantal andere instrumentalisten mee, waaronder een udspeler!

Ik verheug me er zeer, en ben er trots op dat we deze voorstelling als ensemble kunnen presenteren! We spelen in 2020 4 voorstellingen, en in 2021 volgen meer uitvoeringen.
Kaartjes zijn binnenkort te bestellen op de sites van de theaters!

Première:

21 mei 2020, 20.15 uur
Muziekgebouw aan het Ij, Amsterdam
Meer info en kaartjes: www.muziekgebouw.nl

22 mei 2020
Operadagen Rotterdam

8 November 2020
Theater De Flint, Amersfoort

14 November 2020
Theater Hengelo