Wendy Roobol

Feestelijke inluiding van het Monteverdi orgel

  • Concerten en Voorstellingen
  • Le Nuove Musiche
Deel op Facebook

Op zondag 19 januari 2020 om 15.30 uur zal in de St. Franciscus Xaveriuskerk (Amersfoort) het ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld voor het eerst het Monteverdi-Orgel bespelen dat in opdracht van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) speciaal is gebouwd. Het orgel heeft open, houten pijpen die zorgen voor de delicate, ‘suave’ klank zoals de beroemde componist Claudio Monteverdi die in 1610 beschrijft.

Het orgel
Gek genoeg kwam tot op heden niemand op het idee om een orgel te maken waar Monteverdi zo liefdevol over spreekt: een orgel met houten pijpen, met die prachtige kenmerkende liefelijke klank, dat zo mooi samensmelt met stemmen en instrumenten. Daarnaast is het orgel in Italië voorzien van prachtige schilderingen.
Krijn Koetsveld kwam tijdens het opnemen van alle madrigalen met ensemble Le Nuove Musiche wel op dit idee en ging daarmee naar het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Die hoefden niet heel erg lang na te denken en omarmden het project en zie daar: het orgel is klaar. Gebouwd met open cipressen-houten pijpen, een ontwerp naar voorbeelden van instrumenten en decoraties uit Venetië in de vroege 17e eeuw. De windvoorziening kan met de hand worden gedaan, waardoor een bijzondere rustige klank kan worden gerealiseerd.

Het concert
Dat orgel wordt ingeluid. Met een prachtig concert, waarbij alle bijzondere kenmerken van het orgel aan bod komen: als solo-instrument, als begeleidend instrument met een enkele zanger, 1 viool en in de apotheose met 8 stemmen en instrumenten. Een feestelijke inwijding!

Uitvoerenden:
ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld:

Jennifer van der Hart en Wendy Roobol, sopraan
Tobias Seguro Peralta en Hugo Naessens, alt
Falco van Loon en  Stefan Kennedy, tenor
Bas Ramselaar en Matthew Baker, bas
Antoinette Lohmann en Giorgos Samoilis, viool
Cassandra Luckhardt, viola da gamba
Robin de Zeeuw, contrabas
Arjen Verhage, theorbe
Krijn Koetsveld, orgel, klavecimbel en muzikale leiding

Pieter van Dijk, orgel
Michele Barchi, orgel en klavecimbel

Ab Nieuwdorp, presentator

Zondag 19 januari 2020 om 15.30 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk, Amersfoort
Bestel hier kaartjes