Wendy Roobol

Drie keer Bach's Johannes Passion met het Nieuw Bach Ensemble

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Ik kan me mijn eerste Johannes Passion als soliste nog goed herinneren. 19 jaar was ik, nog studerend op het conservatorium en enorm vereerd dat ik op het eindexamen van een goede vriend deze aria's mocht zingen. Ik kende het stuk niet, en ik weet nog goed dat ik op de generale, toen ik het dus voor het eerst in zijn geheel hoorde, totaal overdonderd was door de muziek, de dramatiek en de beladenheid van het stuk.
Voor mij blijft deze eerste Johannes-Passion een bijzondere herinnering, temeer omdat deze goede vriend enkele jaren later overleed aan een zeer zeldzame stofwisselingsziekte. Ik denk altijd even aan hem voordat ik ‘Zerfliesse’ ga zingen.
Inmiddels zijn we zoveel jaar verder en heb ik vele Passionen mogen uitvoeren. Natuurlijk zing ik de aria's nu anders dan op mijn 19e, maar ik ben elke keer opnieuw weer geraakt door de dramatiek van de Johannes-Passion. De eenvoudige, feitelijke manier waarop de evangelist het verhaal vertelt, zonder al teveel opsmuk en aandikkerij, maken dat de koren, koralen en de aria's een enorme emotionele lading krijgen. Het is een heel ‘eerlijk’ stuk, waarin het niet de bedoeling is de luisteraar de emotie in het gezicht te ‘smijten’, maar je je juist bij elk stuk kunt afvragen wat het voor jou persoonlijk betekent.
Dat ik al een aantal jaren de kans krijg om de Johannes te zingen met een prachtensemble als het Nieuw Bach Ensemble onder leiding van Krijn Koetsveld is iets waar ik ongelooflijk blij mee ben. Elk jaar verrast Krijn me weer met net andere accenten en kleuren, waardoor ik na al die jaren nog steeds nieuwe dingen ontdek. En ik me dus ook elk jaar weer opnieuw afvraag: wat betekenen de Johannes-Passion en Bach's noten eigenlijk voor mij?

Koor en solisten van het Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft o.l.v. Krijn Koetsveld

Solisten:
Evangelist:William Knight
Christus: Erks Jan Dekker
Aria’s:
Wendy Roobol (sopraan)
Tobias Segura Peralta (altus)
William Knight (tenor)
Jonathon Adams (bas)

Johannes-Passion
Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – veel omvangrijke – Matthäus-Passion. In latere jaren maakte Bach verschillende afwijkende versies van de Johannes; hedendaagse uitvoerders staan dan voor de taak om daar een keuze uit te maken. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2019 het majestueuze openingskoor Herr, unser Herrscher en het prachtige slotkoraal Ach Herr, lass dein lieb' Engelein; ook is opnieuw gekozen voor de virtuoze bas-aria Himmel reiße, Welt, erbebe waar de sopranen van het koor het passiekoraal Jesu, deine Passion doorheen vlechten. Om de geweldige muziek van de Johannes-Passion te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Johann Sebastian Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2019 opnieuw samen met het barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen die de reflectie van de geloofsgemeenschap tot uitdrukking brengen.  
Doelstelling van Collegium Delft : het begeleiden van (kamer)koren en solisten in kleine bezetting in – vooral – het barok- en klassieke repertoire. Het ensemble streeft daarbij naar uitvoeringen op superieur niveau. De bevlogen musici houden zich voortdurend en diepgaand bezig met de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Hun ruime ervaring in samenspel en begeleiding staat garant voor geweldige, fantasievolle uitvoeringen.

concertdata en locaties
Amersfoort: dinsdag 16 april 2019, 20.00 uur - St. Franciscus Xaverius, ’t Zand 29, 3811 GB Utrecht: woensdag 17 april 2019, 20.00 uur – Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Amsterdam: Goede Vrijdag 19 april 2019, 20.00 uur - Waalse Kerk, OZ Achterburgwal 159, 1012 JZ

Kaartverkoop
Voorverkoop tot 16 maart 2019: Volwassenen 1e rang: € 46,- Standaard: € 34,- Alle prijzen zijn inclusief consumptie van koffie/thee en inclusief reserveringskosten. Eerste rangskaarten zijn beschikbaar in Utrecht én Amersfoort. Er is geen placering op stoel.
1e rang Volwassenen : € 49,50 Studenten : € 39,50 Onder de 18 jaar : € 29,- Standaard Volwassenen: € 39,50 Studenten: € 29,50 Onder de 18 jaar: € 22,-

Kaarten bestellen
Amersfoort: kaarten bestellen
Utrecht: kaarten bestellen
Amsterdam: kaarten bestellen

Voor vragen over reserveringen verwijzen wij u naar de website van www.klassiekemuziek.nl of u kunt mailen naar service@klassiekemuziek.nl

Voor meer info, zie de website van het Nieuw Bach ensemble