Wendy Roobol

De Koddige Olipodrigo met Camerata Trajectina op het Festival Oude Muziek Utrecht

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Een muzikaal eetfestijn. Zo omschrijft het ensemble Camerata Trajectina de voorstelling “De Koddige Olipodrigo” die zijn première beleefde op maandag 27 augustus 2018 in het Paushuize in Utrecht op het Festival Oude Muziek. Na de première volgende nog vier stamp uitverkochte voorstellingen. En ik mocht meedoen, al zingend, spelend en bedienend.

Het is muziek om je vingers bij af te likken. Letterlijk, want in de zeventiende eeuw at men met de vingers. De koddige Olipodrigo is een uitbundig banket, vol met rijk gevuld gezang, gebraden dichtkost en beschonken drankgebral. De voorstelling speelt zich aan tafel af en het publiek wordt meegevoerd naar een zeventiende eeuws diner: een kluchtig eetfestijn vol met muzikale lekkernijen, waarbij zowel de maag als het oor naar hartenlust gevuld wordt.
De titel refereert aan het luxueuze zeventiende-eeuwse gerecht ‘de Olipodrigo’. Het materiaal voor deze voorstelling komt uit De koddige Olipodrigo, een liedbundel die rond 1655 in Amsterdam herhaaldelijk is uitgegeven. De inhoud is even divers als omvangrijk. Drinkliederen, mopjes over de liefde, mythologische vertellingen, kluchtige platte grappen, karikaturen van Fransen en Duitsers, schunnige bruiloftgedichten en vermanende kost van dominees. Soms serieus en ontroerend, vaak kluchtig, grappig en op de man af.

Een festijn was het ook om aan deze productie van het gerenomeerde ensemble Camerata Trajectina mee te doen. Het was fantastisch om met ervaren collega zangers als Hieke Meppelink, Nico van der Meel en Bernhard Loonen samen te werken en een nieuwe jonge collega te ontmoeten in de persoon van Sam Eggenhuizen als mijn geliefde Krelis. Het rotsvaste continuo bestaande uit Arjen Verhage (luit), Cassandra Luckhardt (gamba) en Saskia Coolen (blokfluiten en gamba) was in alle opzichten een steun en toeverlaat. In de regie van Marc Krone kon ik me als serveerster Klaertje al zingend en spelend helemaal uitleven. Ik draaide zelfs mee in de “officiële” bediening van het Paushuize!

Na afloop van de reeks voorstellingen werden Sam en ik verrast door het Grote Camerata Pretpakket, met cd's, zelfgebrouwen Olipobier en het jubileumboek van Camerata. Wat een warm welkom van dit bijzondere ensemble!

Kortom, dit smaakt naar meer, en hopelijk zullen we deze smakelijke voorstelling in de toekomst nog veel vaker spelen.

Kijk voor meer info op: www.cameratatrajectina.nl