Wendy Roobol

Culemborg Troost: Requiem van Jos Beijer

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Op 1 november 2019, de dag voor Allerzielen, vindt een bijzonder concert plaats. In de Grote of Barbarakerk in Culemborg zal het Requiem van mijn goede vriend Jos Beijer klinken.
Jos was kerkmusicius, dirigent, organist en componist en toen ik hem leerde kennen was ik zelf net begonnen aan mijn zangstudie op het Conservatorium. Onder leiding van Jos heb ik mijn eerste grote oratoriumwerken als soliste gezongen, zoals mijn eerste Johannespassion, Mozart Requiem en Petite Messe Solenelle van Rossini. Als organist heeft Jos mij ook met grote regelmaat begeleid, door hem leerde ik bijvoorbeeld de prachtige werken van Hendrik Andriessen voor sopraan en orgel kennen. Ik ben nog steeds heel dankbaar dat ik op jonge leeftijd zoveel kansen van hem heb gekregen, daarmee gaf hij me niet alleen kans om ervaring op te doen, maar kreeg ik ook zelfvertrouwen als zangeres.
In 2009 werd bij hem de de zeer zeldzame spier- en stofwisselingsziekte MNGIE vastgesteld. Daardoor kon hij niet meer dirigeren en orgelspelen, maar stortte hij zich op het componeren. Zijn grote droom was een requiem componeren voor zijn eigen uitvaart. Hij had gehoopt zelf de première van zijn Requiem nog mee te kunnen maken, want er was een concertante uitvoering gepland. Helaas heeft dit niet meer zo mogen zijn. Op 22 augustus 2011, slechts 41 jaar oud, overleed Jos aan de complicaties die optraden na een stamceltransplantatie, die hem juist nog wat extra tijd had moeten geven. Zijn Requiem, dat net op tijd af was, ging in première op zijn uitvaart.

Niet lang nadat Jos wist dat hij zo ernstig ziek was vertelde hij mij van zijn plannen om dit Requiem te schrijven. Hij vroeg of ik de sopraansolo’s in dit grootse werk op me zou willen nemen, wat ik uiteraard heb toegezegd.
Nu, ruim 8 jaar na zijn overlijden zal dit prachtige werk weer klinken, in de plaats waar hij de laatste jaren woonde met zijn geliefde vrouw Monique en hun zoon Jan: Culemborg.

Culemborg Troost is de avond waarop niet alleen Jos herdacht zal worden, maar het is een avond om stil te staan bij alle overleden dierbaren. Er klinken teksten, er zijn rituelen en er is muziek.

Ik ben blij dat ik op deze Allerheiligen avond opnieuw de sopraansolo’s mag zingen in dit mooie Requiem.

Wees allen welkom om samen te gedenken en troost te vinden.

Vrijdag 1 novemver 2019 om 20.00 uur
Grote of Barbarakerk
Grote Kerkstraat 4
Culemborg

Medewerkenden:

Wendy Roobol, sopraan
Maria de Moel, alt
Ronald Threels, tenor
Bas Kuijlenburg, bas
Bas Groenewoud, orgel

Projectkoor o.l.v. Paul Valk

Toegang is gratis, na afloop vindt een collecte plaats