Wendy Roobol

Concerten in het najaar van 2017

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Het najaar van 2017 stond bol van de leuke concerten die ik gaf met koren, orkesten, ensembles, pianisten, organisten en medezangers. Hieronder een klein verslagje van een aantal daarvan:

Mozarts mis in c-klein in Castricum

Op 13 oktober 2017 viel ik in voor een zieke collega in Mozarts Mis in c-klein. Zo’n invalklus is altijd spannend: weinig tijd om de muziek in te studeren en je mentaal voor te bereiden. In dit geval had ik deze partij ook nooit eerder gezongen, dus in twee dagen bereidde ik de tweede sopraansolo’s voor uit dit geweldige stuk. Het helpt wel enorm als je dan fijne, bekende collega’s als Heleen Koele, Jan van Elsacker en Pieter Hendriks om je heen hebt en een dirigent die je helpt waar hij kan en je vertrouwen geeft. Wat dat betreft had ik bij dit concert niets te klagen, want dirigent Pieter-Jan Olthof, met wie ik al vaker gewerkt heb, had de touwtjes stevig in handen en gaf me alle ruimte en vertrouwen.
Ik heb genoten van dit concert, mede ook dankzij de gastvrijheid van de Castricumse Oratorium Vereniging!

Mozart, Gounod en Mendelssohn in Maasland

Op 10 november 2017 was ik te gast bij de Chr. Oratoriumvereniging Hosanna uit Maasland waar ik samen met collega’s Martine Straesser, Sebastian Brouwer en Bert van de Wetering o.l.v. dirigent Hans Cok een heerlijk programma mocht zingen. Mozarts Krönungsmesse, Gounods Messe solenelle en de prachtige Psalm 42 “Wie der Hirsch Schreit” van Mendelssohn klonken op deze avond. Het Dordts Kamer Orkest begeleidde het koor en de solisten en dat was zoals altijd weer erg fijn!

Mozarts Davidde Penitente en Honnegers Le Roi David in Het Concertgebouw te Amsterdam

Het blijft iets bijzonders: Zingen in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ik heb er al regelmatig mogen staan, maar elke keer ben ik weer onder de indruk van de geweldige akoestiek, de ambiance en van het feit dat daar zoveel grote musici muziek tot klinken hebben gebracht.
Op 10 November 2017 zong ik er weer. De twee stukken op het programma hadden allebei als thema Koning David. Mozart bewerkte een deel van zijn mis in c-klein voor Davidde Penitente, maar componeerde er ook flink wat nieuwe muziek voor. Een enorm uitdagende partij voor sopraan 1, van twaalf hoge c’s tot een lage as. Lange lijnen, coloraturen en alles wat er tussenin zit. Geweldig om te doen! Het samen zingen met Lien Haegeman en Seil Kim maakte het nog leuker!
Na de pauze klonk Le Roi David van Honneger. Een geweldig stuk, met vooral ook een waanzinnige partij voor het koor! De K.C.O.V. Amsterdam deed dat met verve, met Frank Hameleers op de bok als dirigent. Een bijzondere rol was weggelegd voor mijn dierbare collega Pieter Hendriks die dit concert de rol van spreker op zich nam en dat in vloeiend frans deed.
Dit was zo’n concert waar je nog heel lang op na kunt teren!

Arjan Breukhoven & Friends in Capelle aan den Ijssel

Met organist/pianist/dirigent Arjan Breukhoven werk ik al heel lang samen. Met zijn mannenkoren treed ik regelmatig op, en dan neemt met Arjan ook zelf achter de vleugel en/of het orgel plaats om mij te begeleiden met een solo. Vaak blijft het dan niet bij het zingen van een klassiek stuk, maar komen ook andere stijlen voorbij. Musical, pop, ballads, luisterliedjes, echt van alles passeert de revue. Arjan is een kei in improviseren en het is dus ook altijd spannend hoe het gaat klinken. Inmiddels kennen we elkaar zo goed dat we elkaar qua timing en sfeer heel goed aanvoelen en dat maakt musiceren zo leuk: Niet elke afspraak vast hoeven leggen, maar het ook van het moment zelf af laten hangen.
Op 8 december gaf Arjan samen met een aantal muzikale vrienden van hem een kerstconcert in Capella aan den Ijssel. Ik was er ook bij, samen met fluitiste Marjolein de Wit, violist Gerrit van Putten en Arjans zoon Matthijs op het orgel. Een feest was het, heerlijk gemusiceerd, maar het was ook ontzettend gezellig. Mijn verleden als fluitmeisje kwam ook weer helemaal boven. Het begon als geintje in de kleedkamer in de pauze, ik de kleppen bedienend en Marjolein blazend op haar fluit. Arjen vond dat het publiek ook wel mee mocht genieten van dat geintje en dus begonnen we na de pauze spontaan met een kerstliedje voor 2 fluitistes op 1 dwarsfluit. Toen Arjen daarna met nog een fluit op kwam, aan mij gaf en zelf achter de piano ging zitten en vervolgens Gerrit en Matthijs ook invielen was het feest helemaal compleet! En zo zie je maar weer dat een hoop gezelligheid en lol tot inspirerend musiceren kan leiden.

Kerstconcert van het Haags Barok Gezelschap

Op 15 december zong ik bij het Haags Barok Gezelschap o.l.v. Gilles Michels een prachtig kerstprogramma: Bachs Magnificat, het eerste deel van het Weinachtsoratorium en cantate BWV 147 Herz und Mund und Tat und Leben. Bach only, dus!
De sfeervolle Nieuwe Badkapel was de plaats van handeling en mijn medesolisten waren Anne-Marieke Evers, alt, Jan Willem Schaafma, tenor en Marcel Moester, bas.
Voor Marcel, een beetje mijn “zangpapa” was het zijn laatste concert als solist. Daarom vond ik het extra bijzonder dat ik op dit concert twee duetten met hem mocht zingen. Ik zal hem missen als collega, maar gelukkig hoef ik hem niet als vriend en fan te missen!

Kerst in Koblenz

Op eerste kerstdag gaven Arjan Breukhoven en ik samen met het Oekraïnse mannenensemble Orpheus een concert in de Stiftkirche in Koblenz. Het was volle bak in deze wondermooie kerk met een geweldig orgel. Dit alles werd georganiseerd door Friendship cruises die hun gasten op eerste kerstdag een concert in kerstsfeer wilden aanbieden en dat werd gewaardeerd!
Het was een eindje rijden, maar dat was het zeker waard!