Wendy Roobol

Cd opname Selva Morale e spirituale met Le Nuove Musiche: een bericht van artistiek leider Krijn Koetsveld

  • Nieuws
  • Le Nuove Musiche
Deel op Facebook

CD opname Claudio Monteverdi Selva Morale.
Een prachtig en misschien wel haalbaar project.
Ensemble Le Nuove Musiche olv Krijn Koetsveld

Vooraf
Ongeveer vijf jaar geleden begon Ensemble Le Nuove Musiche aan een mega-project. Alle madrigalen van Claudio Monteverdi, 202 stuks, zouden worden opgenomen en aldus geschiedde. Vanuit het niets bleek het een muzikaal schot in de roos, 5 sterren uit binnen- en buitenland en ineens bleek dat er een nieuwe kijk op deze stukken, deze teksten en deze tijd, geschapen was. Dat alles werd mede mogelijk gemaakt door de platenmaatschappij - Brilliant Classics - die mij het vertrouwen gaf en een enorme investering in tijd en geld door alle leden van het ensemble.

En toen
Toen kwam de voor de hand liggende vraag: zouden jullie na de madrigalen - de wereldlijke stukken – ook alle geestelijke werken willen gaan opnemen, te beginnen met de prachtbundel Selva Morale e Spirituale uit 1641? Deze bundel is door Monteverdi zelf op verzoek van zijn uitgever samengesteld uit al het moois dat hij had geschreven voor de San Marco in Venetië.
Mijn reactie was: natuurlijk, dat moet ook nog. Na enig nadenken ben ik me gaan afvragen of het redelijk is om diezelfde inspanning te vragen. Hebben musici -  de vraag is actueel - niet het recht op een redelijke vergoeding voor een dergelijke onderneming?. Zouden er mensen zijn die dat ook vinden en ons zouden willen helpen om het te gaan realiseren?

Wat dan
De Selva Morale e Spirituale is ruim drie uur muziek van een grote afwisseling. Van eenstemmig met begeleiding van een enkel instrument, tot dubbelkorige schoonheid met concertante instrumentale stemmen. Wij hebben samen met het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds er zelfs speciaal een orgel voor laten bouwen dat op 19 januari 2020 ten doop zal worden gehouden!
Ruim drie uur muziek betekent ongeveer 11 opname dagen, 44 dagen repeteren, uren zelfstudie om goed voorbereid te beginnen, een opnameleider, dagen editen, cd boekje maken, vertalingen zoeken, een geweldige logistieke puzzel oplossen met heel veel verschillende musici, een master aan de producer sturen, de cd’s en de boekjes foutloos maken en uiteindelijk laten persen en verspreiden over de hele wereld dankzij het netwerk van Brilliant Classics.
Wij zien bij de madrigalen dat die veel verkocht worden en mede dankzij een afspraak met de platenmaatschappij en verkoop in eigen beheer bij de concerten verdienen we beetje bij beetje terug, zonder de illusie te hebben dat we er uiteindelijk een normale gage mee zullen verdienen.

En nu dan
De totale kosten van het project beslaan ongeveer € 70.000,-. Als we daar het deel dat Brilliant Classics voor zijn rekening neemt en de investering die ikzelf nog kan doen van aftrekken hebben we nog ongeveer € 30.000 tekort.
Dat is veel geld, maar als het af is hebben we iets prachtigs, kunnen we verder met het ensemble in de concertpraktijk en laten we iets moois en bijzonders na voor de muziekliefhebber.

Wat vragen wij
Help ons door een bijdrage te leveren van welke grootte en in welke vorm dan ook. We denken aan twee mogelijkheden. Enerzijds een gift/donatie waar wij een leuk hartelijk-dank cadeau tegenover stellen (afhankelijk van de omvang van de gift). Anderzijds de mogelijkheid geld voor dit project uit te lenen tegen een redelijke rentevergoeding (Monteverdi-obligaties)

Vrijwillige giften/donaties
Voor elke donatie onder de € 100 (maar minimaal € 25) ontvangt de gever de cd met de madrigalen van boek negen. Een hartelijk dank cadeautje.

Boven dit bedrag:
Vanaf € 100 Driedubbel cd Selva Morale e Spirituale of het door mij geschreven en door Bekking&Blitz uitgegeven boek over Claudio Monteverdi. Beschikbaar per 1 januari 2020
Vanaf € 250 Driedubbel cd Selva Morale en het boek over Claudio Monteverdi
Vanaf € 500 Driedubbel cd Selva Morale en de complete madrigalen (11 cd’s, in een mooie doos)
Vanaf € 1000  Driedubbel cd Selva Morale en de complete madrigalen (11 cd’s, in een mooie doos) en twee toegangskaarten voor de inauguratie van het nieuwe Monteverdi orgel op 19 januari 2020 in Amersfoort.
Of wilt u een huiskamerconcert? Dat doen we dat!

Monteverdi-Obligaties
Het kan ook zijn dat je een obligatie wilt kopen, tegen een gegarandeerde rente van 2% per jaar. Met de opbrengst van de verkoop in eigen beheer van de cd’s van de Selva Morale e Spirituale en de te ontvangen royalty inkomsten vanuit de CD verkoop via Brilliant Classics denken we de obligaties binnen 10 jaar te kunnen aflossen. Minimum bedrag voor een obligatie is € 500,-. Als dank krijg je voor elke obligatie een speciaal obligatie certificaat, en de cd van de Madrigali e Spirituali.

Bedrijfsmatig
Het kan ook zijn dat jouw bedrijf dit een interessant project vindt. Misschien wil je dan wel in het boekje van de cd’s vermeld worden in de wetenschap dat dit een wereldwijde verspreiding gaat hebben. Graag overleggen we over de mogelijkheden en de gewenste tegenprestatie.

Bewaking van het project
Opdat de binnenkomende gelden en de verantwoording van dit project zorgvuldig zal geschieden wordt het financiële deel beheerd door:
dhr. Drs. R.W. (Erwin) Gierman RA, accountant
bij Fiducia Accountancy B.V.
Ruimtesonde 15, 3824 MZ te Amersfoort, 033-4617105.
Alle ontvangen gelden zullen lopen via een door hem beheerde bankrekening. Na afloop van het project zal hij aan alle donateurs en obligatiehouders een financieel overzicht van het project doen toekomen waarmee verantwoording wordt afgelegd over de bestedingen. Ook zal hij na afloop van het project de opbrengsten uit CD verkoop en royalties bewaken en beheren en hieruit de aflossing van de obligatiehouders verzorgen.

Vervolg
Stuur mij een bericht (k.koetsveld@gmail.com) of je mee wilt doen en voor welk bedrag en in welke vorm (gift, obligatie of sponsoring). Vermeld hierbij je adresgegevens. De bevestiging komt zo spoedig mogelijk daarna alsmede de tegenprestatie. De cd’s van de Selva Morale e Spirituale zijn, als de planning gaat kloppen, eind 2021 klaar.

De betaling kan geschieden op:
Rekening NL16RABO0346124964 op naam van Fiducia Accountancy B.V. te Amersfoort onder vermelding van donatie, obligatie of sponsoring Monteverdi Selva Morale project.

Tenslotte
Ik kan niet wachten om van start te gaan. Hopelijk doe je mee, waarvoor nu al hartelijk dank.

Krijn