Wendy Roobol

Argentijnse tango en walsen zingen: Misa Tango van Palmeri en Liebesliederwalzer van Brahms in Rijswijk

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Op vrijdag 8 november zal er gedanst worden in de Bonifatiuskerk in Rijswijk, letterlijk en figuurlijk!

Een jaar of 10 geleden ben ik begonnen met het dansen van Argentijnse Tango, aangetrokken door de schoonheid en melancholie van de muziek en de gracieuze beweging van de dans. Al snel ontstond ook de wens om eens tango te gaan zingen, maar dat kwam er nooit van. Tot nu!

De Argentijn Martín Palmeri werd in 1965 geboren in Buenos Aires. Hij studeerde koordirectie en compositie. Zijn werken, opera’s en oratoria, zijn in de traditie van Argentijnse muziek gecomponeerd. Zijn bekendste werk is de Misa Tango, oftewel Misa A Buenos Aires. In 1996 werd het werk voor het eerst uitgevoerd door het National Symphony Orchestra of Cuba . Zijn werken zijn beïnvloed door de Argentijnse folklore, met name de tango. Verder liet hij zich inspireren door zijn beroemde landgenoot Piazzolla, de componist van onder andere de Vier Jaargetijden in Buenos Aires.
Na een krachtig gezongen Kyrie met een opvallende rol voor bandoneon, piano en cello volgt zonder onderbreking een mooi ingetogen Gloria met samenspel tussen zangsoliste en bandoneon. In het Credo zijn duidelijk sporen van de tango waar te nemen. Het Sanctus begint met een pianosolo gevolgd door bandoneon, zangsoliste en strijkers, waarna het koor volmondig het Sanctus zingt. Het Benedictus is een kort melodieus gedeelte met koor, zangsoliste, bandoneon en strijkers. Het Agnus Dei begint met een solo door de bandoneon met pizzicato begeleiding van de contrabas. Daarna speelt het volledige ensemble en herhaalt het koor de strofe Donna Nobis Pacem.

In ditzelfde concert gaat er ook gewalst worden, en wel op de Liebeslieder Walzer opus 52 en 65 van Johannes Brahms
De Liebeslieder Walzer  van Johannes Brahms zijn verdeeld over twee opusnummers : Op. 52 en Op. 65 ( Neue Liebeslieder). Door de Liebeslieder Walzer loopt niet alleen de liefde als een rode draad, maar ook de door Brahms bewonderde Weense wals. Deze prachtige liederen, mogelijk geïnspireerd door Brahms’ gefrustreerde liefde voor Clara Schumann, worden afwisselend gezongen door koor en solisten.

Medewerkenden:

Wendy Roobol, sopraan
Carina Vinke, alt
Leon van Liere, tenor
Vincent Spoeltman, bas
Gerard van Duinen, bandoneon
Julia Urinyova en Luba Podgayskaya, piano
Het Holland Symfonie Orkest
Dansgroep Dancing Forever

Concertkoor Rijswijk o.l.v. Daniel Salbert

Vrijdag 8 November 2019 20.00 uur
Bonifatiuskerk
Van Vredenburghweg 69
Rijswijk

Toegangsprijs: € 22 in de voorverkoop, € 25 aan de deur. Tot 18 jaar; € 18
Reserveren kan hier