Wendy Roobol

9 oktober: Brahms, een Hollands Requiem

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Net als vele andere concerten moest ook dit herdenkings- en bevrijdingsconcert in het kader van 75 jaar vrijheid tot tweemaal toe worden geannuleerd. Maar gelukkig gaan we het nu toch uitvoeren: Het prachtige requiem van Brahms in een hertaling van Jan Rot: Een Hollands Requiem.

Dit concert zal het allereerste concert in Friesland zijn dat in het teken zal staan van 75 jaar vrijheid 2020. Het concert zal uitgevoerd worden door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het Noord Nederlands Kamerkoor, solisten Wendy Roobol (sopraan), Joep van Geffen (bariton) en het geheel staat onder leiding van dirigent Jan Vermaning. Het vindt plaats op 9 oktober om 20.00 uur in de RK Sint Nicolaaskerk in St. Nicolaasga. Het concert zal worden opgenomen door omroep Fryslan en later worden uitgezonden.

Johannes Brahms schreef in de jaren 1865-1868 een groot werk voor koor, solisten en orkest.
Het bestaat uit 7 delen en is een geestelijk werk zonder liturgische teksten. Meestal worden Requiems uitgevoerd ter nagedachtenis van een overledene, maar dit werk van Brahms gaat over de nabestaanden, dus degene die achterblijven. In die zin is dit werk zeer toepasselijk voor de nabestaanden van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.
Brahms wilde het werk “een Menselijk Requiem’ noemen, maar vanwege de tekst in het Duits werd het woord ‘Deutsches’ gebruikt. Hoewel je anders zou vermoeden, is dit requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledene, maar juist de troost voor degenen die het leed dragen. Muziek voor de levenden!
In 2007 maakte de Nederlandse zanger, componist en tekstdichter Jan Rot een hertaling met de titel ‘Een Hollands Requiem’. De Stichting Nationale Herdenking Joure voert deze hertaling uit.

Publiek is (beperkt) welkom. Informatie over de voorwaarden (richtlijnen RIVM) en kaartverkoop vindt u bij de VVV-Joure. Een Coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld ben van corona) is nodig voor toegang.
Kaarten à € 27,50 zijn hier te bestellen.