Wendy Roobol

7 en 10 oktober: Le Nuove Musiche zingt “Arianna” van Monteverdi en Magnus Meyer

  • Concerten en Voorstellingen
  • Le Nuove Musiche
Deel op Facebook

Eindelijk gaat het er dan toch van komen: De première van onze voorstelling Arianna, die 1,5 jaar geleden in het Muziekgebouw aan het Ij had moeten plaatsvinden. Het coronavirus gooide roet in het eten, maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Gelukkig maar, want dit gaat een bijzondere voorstelling worden.

Al enkele jaren geleden opperde Arjen, de theorbespeler van Le Nuove Musiche, dat het hem zo gaaf leek om een nieuwe versie van de verloren gegane opera Arianna van Claudio Monteverdi te maken, gebruik makend van het libretto, dat wel bewaard is gebleven, en de enige muziek die wel is overgeleverd: Het beroemde Lamento d’ Arianna. Zo gezegd, zo gedaan, al heeft dat natuurlijk heel wat meer voeten in aarde gehad. Componist Florian Magnus Mayer werd benaderd om nieuwe muziek te schrijven, en bestaande noten van Monteverdi te arrangeren en te voorzien van nieuwe begeleidingen. Regisseur Sybrand van der Werf tekende voor de regie, en uiteraard is onze artistiek leider Krijn Koetsveld verantwoordelijk voor de muzikale leiding. Naast de zangers van Le Nuove Musiche en de vaste continuospelers doen er nog meer instrumentalisten mee, en ontwierp Sanne Puijk het toneelbeeld en de kostuum. Verder is Ananda van der Werf betrokken voor de uitwerking van het figurentheater, want we maken in deze voorstelling gebruik van maskers en poppenspel elementen.

We zijn er niet op uit om een historische reconstructie te maken van het oorspronkelijke verhaal van Arianna die Theseus helpt om de minotaurus te verslaan en zijn belofte om met haar te trouwen niet nakomt. Wel willen we het verhaal vertellen van Theseus die na jaren worstelen met zijn schuldgevoelens terugkeert naar Naxos, waar hij Arianna op het strand heeft achtergelaten toen hij zelf door de goden werd geroepen om uit te varen. Hij hoopt dat zij gelukkig is geworden met de god Bacchus, zoals hij heeft opgevangen, maar niets blijkt minder waar….

Op 7 oktober spelen we wereldpremière van deze prachtige opera in het Muziekgebouw aan het Ij, en op 10 oktober spelen we de voorstelling nogmaals in Theater De Flint in Amersfoort. In het najaar van 2022 toeren we door het land met deze voorstelling, maar dat duurt nog even…

9 oktober 20.15 uur: Muziekgebouw aan het Ij in Amsterdam
Bestel hier je kaarten

10 oktober 20.15 uur: De Flint in Amersfoort
Bestel hier je kaarten