Wendy Roobol

6 april: Johannes Passion met Stichting Personare in Breda

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Op witte donderdag 6 april zal ik mijn medewerking verlenen aan de Johannes Passion van Bach met Stichting Personare o.l.v. Ad van Unen in een bewerking van organist en musicoloog Klaas Hoek. Hij heeft een andere visie op het uitvoeren van oude muziek en heeft daar een proefschrift over geschreven, getiteld "Vormgevend gebruik van klank en dynamiek". Hij gaat uit van een minder pulsgerichte manier van musiceren en meer van het gegeven dat een zwaartepunt in de muziek een rustpunt is, dus juist geen moment van actie.

Hij heeft als casestudy een bewerking gemaakt van Bach's Johannes Passion waarbij de aria's als reflectiemomenten zijn vervangen door instrumentale, meditatieve momenten. De begeleiding is niet met een heel orkest, maar met strijkkwartet en harmonium. De Christuspartij wordt in zijn editie gezongen door een vrouw, en dat mag ik in dit geval doen.

Ik vind het een zeer interessante visie, en zie het als een uitdaging om mijn eigen idee├źn en principes over het uitvoeren van oude muziek even opzij te zetten en me over te geven aan deze totaal andere benadering.

Een aanrader als je eens een andere Johannes Passion wil horen dan je gewend bent!

Zie voor info en het bestellen van kaarten: www.personare.org