Wendy Roobol

3,4 en 5 november: Monteverdi Masterclass met Le Nuove Musiche

  • Concerten en Voorstellingen
  • Le Nuove Musiche
Deel op Facebook

We gaan, na ons grote Arianna avontuur, weer iets leuks doen met Le Nuove Musiche: een Monteverdi Masterclass! En je kunt er live bij zijn of ze online volgen vanuit je eigen luie stoel.

De sessies zullen live worden gestreamd vanuit de Sint Aegtenkapel in Amersfoort voor mensen die een toegangskaart hiervoor reserveren. Daarnaast zijn er per sessie ruim 100 plaatsen live in de kapel te reserveren. Tijdens iedere sessie kunnen er ook rechtstreeks, via Youtube, vragen worden gesteld.
De sessies bestaan uit een gedetailleerde tekstuele uitleg door Krijn Koetsveld met muzikale ondersteuning van zijn ensemble Le Nuove Musiche. Hierbij worden zowel voorbeelden uit de madrigalen als gehele madrigalen door het ensemble uitgevoerd.
De muzikale reis die Monteverdi heeft gemaakt, het belang voor de muziek van tegenwoordig en het unieke wat Monteverdi in zijn 9 madrigalen boeken ons heeft nagelaten willen Krijn Koetsveld en zijn ensemble Le Nuove Musiche graag met een zo groot en breed mogelijk publiek online en live delen.

Onze artistiek leider Krijn Koetsveld zegt:

“Interpreteren heet het. Als uitvoerend musicus doe je niet anders dan dat, want we componeren meestal niet zelf, nee, we voeren uit wat anderen schreven, soms vele jaren geleden.
Dat interpreteren is ietsje makkelijker als de componist de moeite nam om er veel bij te schrijven, of ooggetuigenverslagen of als het wat recenter is, een opname bij voorkeur onder leiding van de componist.
Dat zit er bij Monteverdi allemaal niet in. Wat we hebben is de tekst en de noten, een enkel voorwoord, wat traktaten van tijdgenoten waar een enkele keer die nieuwlichter Monteverdi op de korrel wordt genomen. We hebben de geschriften over de muzikale retorica en we hebben de poëzie die Monteverdi gebruikte. Helemaal met lege handen staan we dus niet.
De zoektocht van ons, Ensemble Le Nuove Musiche, om de madrigalen van Monteverdi te interpreteren was er bij elk madrigaal, meer dan 200 in getal, opnieuw.
Wat is het juiste tempo?
Wat doen we met dynamiek?
Hoe vertalen we de tekst in de gegeven muziek?
Welke stem is leidend?
Mogen we ook een beetje spelen met het tempo?
Kunnen we hier en daar een noot niet eens versieren?
Voegen we continuo toe en welke instrumenten dan?
Die vragen dienden we toch wel een beetje te beantwoorden en toen we klaar waren vonden recensenten dat we die vragen uitmuntend hadden beantwoord.
Wij vinden dat we deze muziek zo moeten uitvoeren dat het publiek meegenomen wordt in het verhaal. Dat doen we door zorgvuldige programmering en soms door wat theatrale elementen.
Maar nu iets anders. Kom bij ons in de keuken kijken. We nemen 1 madrigaal uit elk van de 9 boeken en we gaan met het publiek op onze lip ermee aan de gang. Je hoort de keuzes, ik vertel er vast bij waarom dit wel en dat niet en natuurlijk zal er soms een scheut subjectiviteit in gegoten worden. Maar altijd op basis van een groot respect voor de grote kunstenaar, maar altijd zo, dat we ons publiek meenemen in die prachtige vervoering die deze muziek schenkt.
Twee keer een uur masterclass. Ik ben trots op de zangers: Jennifer van der Hart, Wendy Roobol, Tobias Segura Peralta, Falco van Loon en Bas Ramselaar, die het met elkaar en met mij voor elkaar kregen. Kom erbij, thuis of in de Aegtenkapel in Amersfoort.”


Eerste Masterclass :
3 november 15:00, St. Aegtenkapel, Amersfoort
4 november 20:00, Online

Tweede Masterclass:
5 november 20:00, St. Aegtenkapel, Amersfoort
5 november 20:00, Online

Le Nuove Musiche bestaat  voor deze Masterclass uit:
Krijn Koetsveld, artistieke  leiding en klavecimbel
Jennifer van der Hart, sopraan
Wendy Roobol, sopraan
Tobias Segura Peralta, altus
Falco van Loon, tenor
Bas Ramselaar, bas


Kaarten zijn te reserveren via deze link