Wendy Roobol

26 november: King Arthur in Schiedam

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Let op: Dit concert is verplaatst naar vrijdag 26 november ipv de oorspronkelijke datum 27 november ivm de waarschijnlijke lockdown

Ik denk dat de semi opera King Arthur van H. Purcell het stuk is dat ik in mijn leven het vaakst in allerlei versies en settings heb uitgevoerd. Hoewel het stuk King Arthur heet, komen we in het hele libretto geen koning Arthur tegen. En ook geen Guinevere of de tovenaar Merlijn. Maar wel trollen, toverelfen, goden en andere allegorische wezens. Huh? Hoe kan dat?

Het was in Engeland in de tijd van Purcell heel gebruikelijk om bij toneelstukken muzikale intermezzo’s te schrijven, die als het ware commentaar leveren op wat er zojuist in de acte ervoor gebeurt was. En daarbij was de theaterregel toen ook nog eens dat alleen bovennatuurlijke wezens mochten zingen. Of dronkelieden ;-) De menselijke protagonisten mochten enkel spreken. Zo ontstond een nieuw genre: de semi opera. Die stukken konden soms wel 6 uur duren, maar dat was helemaal niet erg, want er werd gewoon in- en uit gelopen tijdens de voorstelling door het publiek, en er werd gegeten, gedronken, gedanst en gepraat. Dat is tegenwoordig wel anders. Meestal moet je stil op je stoel blijven zitten tijdens een concert of een voorstelling en word je boos aangekeken door je omgeving als je teveel beweegt of geluid maakt.

Ik vind het te gek dat het Toonkunstkoor Schiedam hun post-corona periode begint met het uitvoeren van dit stuk. En het wordt niet zomaar een statisch concert, want regisseur David Prins, met wie ik mijn eerste geënsceneerde King Arthur maakte, zal het koor en de solisten coachen om er ook theatraal iets moois van te maken. Ik verheug me erop om samen met fijne collega zangers, een prachtig barok orkest en het koor een geweldige avond voor jullie te maken!

Medewerkenden

Toonkunstkoor Schiedam o.l.v. Ardjoena Soerjadi
Collegium Delft
Klaartje van Veldhoven en Wendy Roobol, sopraan
William Knight, tenor
Joris van Baar, bariton
David Prins, regie

27 November 20.00 uur: De Grote of St. Janskerk in Schiedam
Kaarten bestellen kan via www.toonkunstkoorschiedam.nl