Wendy Roobol

24 Februari 2024: Laudate Pueri van Händel in Elst op Night of the Psalms

  • Concerten en Voorstellingen
  • Komende Optredens
Deel op Facebook

Op zaterdag 24 februari zal ik in de Grote kerk van Elst het virtuoze Laudate Pueri HWV 236 van G.F. Händel zingen. Het is een solocantate voor strijkers continuo en sopraan met spetterende coloraturen op de tekst van Psalm 112/113. Ik voer dit samen met organist Pieter Jan Belder en enkele strijkers uit in het kader van de Night of the Psalms van de Protestantse gemeente in Elst. 

 Je leest het goed: niet ‘Night of the Proms’, maar ‘Night of the Psalms’, maar beslist even gevarieerd en meeslepend. Een avond lang je laten meevoeren door levensliederen die de tijden hebben doorstaan. Je onderdompelen in gezongen gedichten die mensen inspireren, troosten en bemoedigen. Liederen vol emotie en passie die te denken geven. Diepe angst en intense vreugde op muziek gezet. In iedere tijd klinken ze anders. In de Grote Kerk van Elst laten we ze op zaterdag 24 februari volop klinken. Van oorstrelend tot oorverdovend. Psalmen, het zijn levensliederen die mensen raken, het zijn de spiegels van de ziel en vertolken een rijkdom aan gevoelens, ervaringen en gedachten. Vanouds zijn Psalmen vooral religieuze liederen, maar ook moderne levensliederen kunnen als Psalmen worden gezien. Zo behoort ‘Bloed, zweet en tranen’ van volkszanger André Hazes ondertussen tot de canon van de Psalmen. 
Hoe tijdloos en veelzijdig de psalm als levenslied is, zal je na deze avond nooit meer vergeten, dat is wel zeker. Want deze muziek trekt in een kleine anderhalf uur aan je voorbij: aria’s van Bach en Händel begeleid door een barokensemble, samen- zang begeleid door de twee monumentale orgels die de kerk rijk is, psalmbewerkingen van de laatromantische Duitse componist Gulbins voor driestemmig vrouwenkoor, het lied ‘Ken je mij’ van Stijn van der Loo en Huub Oosterhuis, bekend geworden door zijn dochter Trijntje, ‘Forty’ van U2, een prachtige psalmbewerking op de ‘psalmenpomp’, het harmonium, de van vreugde overlopende psalm 150 in de monumentale toonzetting door César Franck, en als klap op de vuurpijl eigentijdse psalmvertolkingen op elektrisch gitaar.

En dat allemaal uitgevoerd door internationale toppers op hun vakgebied: klavecinist, organist en de internationaal vermaarde barokspecialist Pieter-Jan Belder met zijn ensemble, Dirk Luijmes op orgel en harmonium, IJsbrand ter Haar, orgel en koordirectie, de lokale ensembles Projectkoor G-noot en The Houseband, en de internationaal bekende elektrisch-gitarist Wiek Hijmans, jaren- lang co-Artistic Director Amsterdam Electric Guitar Heaven, hoe mooi kan het zijn.

Zaterdag 24 februari 2024 om 20.00 uur

Grote Kerk te Elst

Uitvoerenden: 

Wendy Roobol, sopraan

Rie Kimura, viool 

Matthea de Muynck, viool

Evan Buttar, cello

 

Toegang gratis, een vrije gift na afloop wordt gewaardeerd

Voor meer info, zie: https://pg-elst.nl/actueel/activiteiten/evenementdetail/1189/-/night-of-the-psalms