Wendy Roobol

21 en 22 april: Mariavespers met Vocaal Ensemble Coqu in Utrecht en Wijk bij Duurstede

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Een van mijn lievelingsstukken om te mogen uitvoeren is toch wel de Mariavespers van mijn held Claudio Monteverdi. De liefde voor Monteverdi heb ik opgedaan door het zingen bij ensemble Le Nuove Musiche waarmee we alle 9 boeken met madrigalen opname plus het grootste gedeelte van de geestelijke muziek van deze briljante componist.

Een van de belangrijkste en bekendste werken van Monteverdi zijn deze Vespro della Beata Vergine, zoals ze officieel heten. Dit werk moet revolutionair geweest zijn in die tijd. De oude en de nieuwe stijl van componeren werd gebruikt; polyfone muziek in de stijl van de prima prattica met de concerti tussen de psalmen door in de seconda prattica. Het schijnt dat Monteverdi deze vespers heeft geschreven en opgedragen aan de Paus als sollicitatiebrief voor een post in Rome, maar de die vond het veel te frivool en wereldlijk. In Venetiƫ had hij er meer succes mee en werd hij kapelmeester. Ik probeer me wel eens voor te stellen hoe het geklonken moet hebben in die enorme San Marco aldaar....

Vocaal Ensemble Coqu viert haar 40-jarig bestaan en met welk stuk kan dat beter dan met deze feestelijke Mariavespers? Dirigent Paul Valk, met wie ik al vaak samenwerkte is gevraagd dit project te leiden. Hij vroeg mij en mijn LNM collega Falco van Loon om zorg te dragen voor een mooie cast van solisten. Ik ben dan ook heel blij met deze fantastische Monteverdi zangers en verheug me er enorm op om samen met Coqu en het orkest Accademia Amsterdam de Mariavespers twee keer uit te mogen voeren.

Kaarten bestellen kan via: www.coqu.nl