Wendy Roobol

17 september en 19 november: Rampliederen in Middelburg en Dordecht met Camerata Trajectina

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Van de pest tot corona, van de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot de watersnood van 1953: Camerata Trajectina bezingt al deze rampen en geeft een fascinerend overzicht van Nederlandse rampliederen, inclusief een speciaal gecomponeerd coronalied.
Als mensen door een ramp worden getroffen, zoeken ze vaak troost bij elkaar. Minder bekend is dat er een lange traditie van rampliederen bestaat: door samen te zingen zochten mensen steun bij elkaar. In haar onderzoek naar de verwerking van rampen in Nederland stuitte Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op liederen over branden, overstromingen, droogte en insectenplagen. Samen met haar is een selectie van deze liederen op cd gezet. Zo ontstaat een fascinerend beeld van de manieren waarop mensen vroeger rampspoed verwerkten.

De opnames van de Rampliederen met Camerata Trajectina zijn alweer een tijdje geleden, en de cd is heel goed ontvangen door per en publiek. En terecht, vind ik, want het is een bijzonder project. Lees hier enkele recensies:

De Gelderlander

Opus Klassiek

Opera Magazine

We zullen een deel van dit programma (voorlopig) nog twee keer voor live publiek uitvoeren. Dus grijp je kans om de rampen die ons land door de eeuwen heen geteisterd hebben bezongen te horen worden Met dictie zo helder dat je er je oren aan zou kunnen snijden-aldus een van de recensenten.

17 september 20.00 uur: De Zeeuwse Concertzaal in Middelburg
19 november 15.00 uur: Dordrechts Museum in Dordrecht
Klik hier voor info en het bestellen van kaartjes.

Uiteraard is de cd ook nog te bestellen