Wendy Roobol

12, 13 en 14 april 2024: De állermooiste! Een avond met Monteverdi’s allermooiste madrigalen door Le Nuove Musiche

Deel op Facebook

Met “mijn” club Le Nuove Musiche gaan we drie geweldige concerten geven met de állermooiste madrigalen van Monteverdi. 

Claudio Monteverdi (1567–1643) heeft boeken vol met madrigalen geschreven. De vroegste zijn nog gecomponeerd in de Renaissance stijl. Zoals dat hoorde en hij het onderwezen had gekregen van zijn leermeester Marc’Antonio Ingegneri. De Italiaanse teksten waren ruimschoots voorhanden. Al in de 14e eeuw had Petrarca het goede voorbeeld gegeven met zijn prachtige hoofse poëzie, veelal in sonnetvorm geschreven. In zijn gedichten vinden we de rode draad: de ware – maar vaak zo onbereikbare – liefde. Velen volgden zijn voorbeeld; Monteverdi had bundels vol om uit te kiezen. Dat deed hij met grote zorgvuldigheid. Als we de madrigaalboeken volgen, zien we dat hij in toenemende mate de tekst de boventoon laat voeren en de muziek inzet om de woorden steeds dieper en persoonlijker te kleuren. Zo wordt met en door Monteverdi bijvoorbeeld de opera geboren.

In dit programma hebben we uit alle madrigaalboeken een keuze gemaakt. Een helse klus om te moeten kiezen uit uren en uren van de prachtigste muziek. En toch is het ons gelukt. Tijdens het concert zullen we ook verhalen vertellen, de teksten verklaren, de muziek met alle luisteraars proberen te doorgronden. En natuurlijk voeren wij de allermooiste op ons allermooist uit. 

Ik hoop dat ik heel veel vrienden en bekende mag verwelkomen op deze concerten. We hebben met dit ensemble inmiddels zoveel muziek van Monteverdi mogen opnemen en uitvoeren, en ik voel me bevoorrecht dat ik die waanzinnige muziek heb mogen leren kennen. Ik zou het te gek vinden jullie te mogen laten horen waarom de muziek van Monteverdi me zo na aan het hart ligt! 

 

Le Nuove Musiche bestaat uit:

 

Jennifer van der Hart, sopraan

Wendy Roobol, sopraan

Tobias Segura Peralta, altus

Falco van Loon, tenor

Bas Ramselaar, bas

Cassandra Luckhardt, gamba

Krijn Koetsveld, klavecimbel en artistieke leiding

 

12 april 2024 om 20.15 uur

St. Aegtenkapel, Amersfoort

 

13 april om 20.00 uur

Nieuwe Kerk, Delft

 

14 april om 20.00 uur

Waalse Kerk, Amsterdam

 

Kaarten zijn te bestellen via: https://www.klassiekemuziek.nl/p/18007/de-allermooiste-een-avond-met-monteverdi-s-allermooiste-madrigalen

En hou ook vooral onze website www.lenuovemusiche.nl in de gaten voor alle nieuwtjes en komende concerten en projecten