Wendy Roobol

10 april: Matthaus Passion in Joure

  • Concerten en Voorstellingen
Deel op Facebook

Stichting Passie voor de Kunst voert op zondag 10 april Bachs Matthaus Passion uit in Joure.
Voor zover de archieven ons kunnen informeren is er in de gemeente De Fryske Marren (voormalig Skasterlân/gemeentes voor de fusie), nog nooit een Matthäus Passion uitgevoerd. In tegenstelling tot reguliere en bekende uitvoering zal deze Matthäus Passion een intiem karakter voeren. Er is binnen het koor en orkest voor een kleinere bezetting gekozen, wat maakt dat de luisteraar actief betrokken raakt bij de uitvoering. De nadruk zal liggen op de details in tegenstelling tot het massale etaleren van dit wereldberoemde werk. De uitdaging schuilt in het zo dicht mogelijk blijven bij de oorspronkelijke partituur, zoals Bach bedoelde in zijn finale versie van 1736. Kortom, een intieme benadering van een groots werk.
De Matthäus Passion is er voor jong en oud. We zijn dan ook van mening dat iedere leeftijd van harte welkom is om bij te dragen, mee te helpen of te komen luisteren. Het ‘mienskip’ (Fries voor: gemeenschap) betrekken is daarom een van onze hoofddoelen.
Er wordt gebruik gemaakt van amateurzangers op niveau, met ervaring. Om jeugd uit de gemeente te enthousiasmeren voor klassieke muziek in het algemeen maar ook deel te laten nemen aan een inmiddels Nederlandse traditie, willen wij hen graag in dit project betrekken. Zo wordt bijvoorbeeld het kinderkoor gevuld met stemmen uit het basis- en voortgezet onderwijs. In samenwerking met ‘It Toanhûs’ zullen zij vanaf a.s. september wekelijks repeteren en worden gevormd met het uiteindelijke doel de prachtige frases te kunnen zingen. Op deze wijze geven wij invulling aan zowel de betrokkenheid van jeugd alsmede de volwassenen in dit bijzondere project.

Muziekkenner en recensent Rudolf Nammensma zal voorafgaand aan het uitvoering in de kerk van 18.30 tot 19.00 uur een korte lezing houden over de Mattheüs Passie. Hierbij zal hij de luisteraar meenemen naar de achtergronden, het verhaal en de magistrale muziek van Johann Sebastiaan Bach.

Zondag 10 april 2022 om 19.30 uur
Hobbe van Baerdt Tsjerke, Midstraat 67, Joure
Kaarten en info: www.passievoordekunst.nl


Medewerkenden:

Nationaal Symfonisch Kamerorkest
Noord Nederlands Kamerkoor
Jan Vermaning, dirigent

Jan van Elsacker, evangelist
Daniël Herman Mosterd, Christus
Wendy Roobol, sopraan
Eline Welle, alt
Carlos Negrín Lopez, tenor
Roele Kok, bas
Rudolf Nammensma, inleiding